nuffnang advert

Wednesday, July 21, 2010

Batrisya Demam Campak


Dapat jugak aku update blog aku yang bersawang ne. Sekarang tak lah sibuk sangat selepas perlawanan Netball antara agensi MITI dan jugak perbarisan. Allhamdulillah berbaloi jugak training perbarisan dan netball, menang ok kedua-duanya dengan pesaing terdekat kami iaitu SME Corp.

Tapi seminggu sebelum hari pertandingan itu Batrisya macam menunjukkan tanda-tanda yang dia tidak sihat. Start hari Sabtu demamnya sangat panas, tapi nasib baiklah aku ade bawakkan ubat Bontot balik kajang..Batrisya jugak tak nak langsung lekang dengan aku...Aku tidurkan dia di pangku lepas tu ingat nak alih kan kat tempat tidur tapi bila nak letak je dia mesti terjaga dan menangis. Aku pon macam dah risau sangat kenapa Barisya sampai macam ne sekali...mmg satu hari tu mengadap dia je la, kerja lain tak berusik. Nasib baik kat kajang...mama la yang tolongkan siap-siapkan segalanya...

Hari Ahad pon sama jugak. Agaknya panas sangat, bibir Batrisya mulanya kering dan berdarah. Selain bagi ubat aku lap-lapkan badan dia dengan harapan demam dia kurang la....susu dan bubur pon kurang dia jamah...Alahai....

Hari Isnin aku terpaksa amek EL sebab Batrisya masih demam lagi. Tapi pada waktu tu bila tengok muka Batrisya dah start naik bintik-bintik merah. Makin lama makin banyak sampai merebak ke leher...Mr Bob cakap ne dah macam campak je...Kami pon terus ambil keputusan pergi ke Klinik Damai kebetulan kami nak balik KL.


muka merah-merah...dah start nak naik banyak...

Bila jumpa doktor memang sah la Batrisya kena demam campak dan sekali lagi Batrisya kena masuk ubat kat Bontot sebab badan dia panas sangat. Doktor kata tak ade ubat spesifik untuk Demam campak ne, cuma doktor bagi ubat demam,tahan gatal dan Losyen Calemine.

Bila bagi ubat nampak la perubahan sikit pada Batrisya, tidur pon lena mungkin rasa gatal tu reda sikit sebab ubat tahan gatalkan....Selain tu Mr. Bob carikan jugak daun bambu(betul ke aku eja ne) untuk buat alas tidur dan mandi Batrisya.

dapat tidur lena jugak akhirnya...

Allhamdulillah hari selasa nampak dah kurang sikit, merah-merah dekat badan pon dah kurang dari hari sebelum. Mood dia pon dah kembali baik nak senyum jugak la...


'tengok la mama kite lumurkan losyen kat kite.....'


Lepas dah sembuh boleh la aku kembali bekerja dengan hati yang tenang....Allhamdulillah

4 comments:

armouris said...

info tentang demam campak di SIHAT SELALU - Demam Campak Berjangkit

sha a.s said...

ala siannye baby.....sakit2 pn maintain comell

aznee said...

linda, ape dh sebijik cam muke ko lin.. hahaha.. anak mama ni. ;) gerammm kite!

Sue-Rya Qistina said...

siannye batrisya kak..kecik2 dh kena dmm campak..mesti dia sgt gatal2 satu badan kan..time nk tido tu la yg sian sgt tu..